Båtutrustning

Vissa saker kan kännas självklara att ta med när man ska ut på sjön eller havet, som flytvästar till exempel. Men alla tänker inte på att ha flytvästar till samtliga passagerare på båten.

Västar, förbandslåda och nödpaket

Flytvästar finns i olika modeller, och för personer som ofta är ute med båten i tufft klimat kan en automatiskt uppblåsbar räddningsväst vara en bra investering, så länge den uppfyller alla krav.

En välfylld förbandslåda plus en första-hjälpenväska är ett måste för alla båtägare. Det finns färdiga kit att köpa och det är viktigt att gå igenom utrustningen med jämna mellanrum och fylla på sådant som tagit slut.

Gör också i ordning ett nödpaket med extraproviant, vatten, brandfiltar och nödraketer. Exempel på extraproviant är torkat kött, konserver och druvsockertabletter. Kom ihåg att alltid ha en dunk med dricksvatten i båten. Även livbåtsutrustning och brandsläckare är bra att ha, men det är inte alltid man har plats, så se till att få med det nödvändigaste.

Mer praktisk utrustning

Verktygslåda, vattentät ficklampa, GPS, stövlar, rep, extra bränsle, filtar med mera är bra saker att ha liggandes i båten. Kontrollera också funktionen på all elektrisk utrustning med jämna mellanrum. Såväl ekolod som en elektronisk GPS är extra säkerhetsutrustning som visar allt från havsdjup till grund, tillgången på fisk med mera. En GPS är även ett bra komplement till sjökortet.

Även kikare och kompass kan komma väl till hands, inte minst om man är långt ute i kustbandet eller befinner sig på okänt område. I det avseendet är GPS:en en stor trygghet.

För den som spenderar mycket tid i båten, och som sover över regelbundet, är det skönt att ha såväl avfuktare som luftkonditionering och värme i kajutan. Det finns också särskilda båtmattor och dynor som är extra slitstarka och lättskötta.

Utvändigt är det fendrar, tampar, ankare, kapell, båtshakar och annat som är nödvändiga ting.