Att bygga egen segelbåt

Vill man bygga en egen segelbåt är det inte så enkelt. En ordentlig segelbåt är ett av de större och mer komplicerade projekten man som amatörsnickare kan försöka sig på. Samtidigt är det en väldigt givande och kul process, där man kan lära sig mycket, för att slutligen bege sig ut på nya äventyr med sin båt. Det här är vad man behöver tänka på innan man påbörjar projektet.

Rätt verktyg

Vill man bygga en praktisk segelbåt, så behöver man rätt verktyg och rätt material. Besöker man en butik inriktad på bygg, exempelvis Buildor, kan man snabbt och enkelt hitta allt man behöver. Detta inkluderar ett lämpligt trä, båtlim, samt standardverktyg såsom hammare. Exempel på ett passande trä är poppel eller eventuellt pil. Det kan även vara smart att köpa till sig båtritningar, eftersom det är viktigt att man får rätt form på sin båt. Vem vet, med rätt verktyg kanske man slår världens största segelbåt?

Börja smått

Det kan tyckas frestande att direkt börja på en 21 fots segelbåt, men det är ett projekt som kan ta månader, om inte år, och slutresultatet löper stor risk att bli en besvikelse. Det är bättre att börja i mindre skala, med en liten segelbåt med plats för max två personer. Det är ett projekt som man kan avsluta inom några månader med rätt tidsinsats. Är man inte nöjd med båten kan man då sälja den och börja på en ny.

Den perfekta båten

Bygger man sin egen båt har man möjligheten att designa den hur än man vill, och kan därmed skapa en båt perfekt lämpat för en själv. Det kräver en hel del tid, händig talang och erfarenhet, samt mycket research på internet, men är absolut värt det!