Båtinredning

För att förstärka helhetsintrycket kan man med fördel försöka skapa en tydlig röd tråd mellan inredningen och båtens utvändiga stil. Därmed bör man utgå från redan befintliga färger, former och utrymmen.

Storlek och modell

Har man en lyxig yacht bör även inredning vara lyxig, samtidigt som det skulle se konstigt ut om en oansenlig motorbåt var inredd med de lyxigaste detaljerna. Insidan bör matcha utsidan, och precis som i ett hem bör ägarnas och båtens personlighet vävas in i inredningen på ett naturligt sätt.

När man inreder en båt bör man utgå ifrån praktiska aspekter såsom sovplatsens storlek, kökets utformning och toalettens läge i kombination med behov och önskemål. Tumregeln är att man aldrig kan få för mycket förvaring eftersom det nästan alltid är trängre ombord på en båt än i ett hus. Det gäller därför att tänka till och tänka smart!

Förvaring

Exempel på utrymmen och möbler som kan (och bör) nyttjas till förvaring är stolar, bänkar, soffor, kojplatser och hörnen. Det sistnämnda finns det oftast gott om ombord på en båt, så låt det inte bli ett outnyttjat utrymme utan se till att förvara saker i alla skrymslen och vrår. Under sittbänkarna vid matplatsen bör det också finnas utrymme för förvaring, om inte annat kan dessa bytas ut mot en möbel som är en kombination av sitt- och förvaringsmöbel.

Tillgänglighet

Då man sällan kan ha alla redskap och tillbehör på en båt som man har därhemma behöver man tänka till ordentligt när det gäller behov, möjligheter och önskemål. Ombord på en båt kan det till exempel vara både trångt och gungigt, vilket gör att tillgänglighet och enkelhet är viktiga saker att tänka på när man ska inreda en trång yta, inte minst ett båtkök.

Köket

Om man ska installera ett nytt kök bör man leta efter ett som är särskilt utformat för att fungera ombord på en båt. Skåp och lådor bör vara försedda med någon form av spärrfunktion som gör att de inte öppnar sig när båten kränger och gungar. Låt saker som används dagligen stå framme (kaffebryggare, vattenkokare, diskborste etc.) och skaffa en fast förvaring för stekspadar, slevar, grytlappar, diskborstar, diskmedel och så vidare.

Ljusa färger och hållbara material

En båt har inte de ljusinsläpp som ett hus har, så tänk på att inreda med ljusa färger. Ett mörkt trägolv är jättesnyggt, men lätta gärna upp det med en ljusare matta och andra ljusa, lite nättare textilier. Beige, nougat, blåa och röda nyanser passar bra på en båt, och tänk extra på att välja slitstarka och lättskötta material.

Naturmaterial som läder, egyptisk bomull och linne är praktiska och blir dessutom bara finare med åren. Att investera i linneservetter och linnehanddukar är dessutom både billigare och miljövänligare jämfört med att köpa nya, billiga kökstextilier varje säsong.