Köpa sommarhus eller båt – det är frågan

För många som tjänat ihop och sparat under några år, kan en stor fråga uppenbara sig kring om man ska köpa en båt eller satsa på en sommarstuga. Båda har ju sina för- och nackdelar. Någon som har råd kan dock välja att köpa båda delarna, men en person vars ekonomi ännu inte är på topp kan bli tvungen att välja. Då finns det några tips man kan ha i åtanke.

[IMAGE=fVYZzHe3gk5Z.jpg]

Båtmänniska eller sommarstugeperson?

En person som har båtar och segling i blodet kan ofta välja att skaffa en stor och rymlig segelbåt att semestra på. Det ger en stor frihetskänsla och man kan välja att segla utomlands och se sig om i världen, något som är svårare om man har en sommarstuga att underhålla år efter år. Man kan lite skojigt tala om båtmänniskor kontra sommarstugepersoner.

En båtmänniska älskar sjölivet, att tvätta sig med saltvattentvål, att styra kosan dit man vill för dagen och att känna vinden i håret varje dag. Det är också ett sätt att komma närmare familjen på liten yta, samtidigt som en båt även kan ge trygghet åt en ensamvarg som vill vara ifred några dagar och segla runt på egen hand. En segelbåt eller en stor yacht kan i många fall kosta mindre än en sommarstuga beroende på skick och storlek naturligtvis. En händig karl reder dock sig själv och kan fixa upp båten på ett kick. Båten blir som en flytande borg på vilken man kan dra iväg när som helst. Känner du igen dig? Då kanske det är bättre för dig att köpa en båt istället för ett hus. Om du dessutom redan har investerat i en bostadsrätt i en BRF som är välförvaltad av verksamheter som Nabo, kanske du inte vill lägga ut mer pengar på hus som behöver renoveras och underhållas.

En sommarstugeperson behöver inte vara raka motsatsen men ofta tycker man om att ha sitt på det torra, så att säga. Det kan vara skönare att ha sitt sommarhus med grannar och åka till samma ställe hela tiden. Ett ställe som barn, hund och familj kan komma till och vila upp sig, påta i trädgården eller bada på stranden. Ett sommarnöje kan också vara bekvämare om du är en friluftsmänniska som gillar att gå ut i skog och mark, ta en cykeltur eller ge dig ut i skogen för att plocka blåbär. Du behöver heller inte bekymra dig om lediga båtplatser. Det som är nackdelen med ett sommarhus är att det ofta kostar mer än en båt och att det krävs mer åtgärder för att ständigt hålla det i gott skick. Om du är en hemmafixare som gillar att snickra och om du har råd, kan sommarhuset vara din lisa för själen. Det är ju dessutom tillgängligt året runt, vilket en segelbåt inte är i samma utsträckning när snön faller och det är is på sjö och hav.