Båttävlingar

Att det tävlas i segling och båtracing känner nog de flesta till vid det här laget, men alla kanske inte känner till de vanligaste tävlingsformerna.

Vi börjar med fleet racing, som innebär att deltagarna seglar en bana som kan ta upp till 2 timmar att ta sig runt, beroende på vilka klasser som tävlar. Den här typen av tävlingsform är vanlig i exempelvis OS och SM. Det finns även kortare varianter av fleet racing, men då kallas tävlingsformen sprint.

Vidare har vi tävlingsformen matchracing, som innebär att det endast är två båtar åt gången som gör upp på en relativt kort och snabbseglad bana. Ofta seglar man nära publiken och på senare tid har det blivit vanligt att tävla med mixade lag, det vill säga kvinna/man mot kvinna/man. Exempel på kända Matchrace är Match Cup Sweden och America’s Cup.

America’s Cup

Den första tävlingen arrangerades redan i mitten av 1800-talet, och sedan dess har America’s Cup varit ett stående inslag i seglartävlingssammanhang. Det som är unikt med matchracing är att det handlar om en duell, där det hela tiden är den regerande mästaren som blir utmanad av en ny duo. Detta gör tävlingen till en bra tv-sport då det är enkelt att hålla reda på vad som händer i respektive lopp.

Till skillnad från matchrace handlar tävlingsformen havskappsegling om många deltagare som kappseglar på öppet vatten, ofta under mycket särskilda säkerhetsregler. Exempel på kända havskappseglingar i Sverige är Volvo Ocean Race, Tjörn Runt och ÅF Offshore Race (tidigare Gotland Runt).

Volvo Ocean Race

I den här kappseglingen ställs deltagarna inför en ny rutt vid varje nytt tävlingstillfälle, och rutten hålls hemlig för såväl deltagare som åskådare ända fram till start. Det enda som avslöjas i förväg är var start och målgång sker. Volvo Ocean Race är en världsomspännande tävling som delas in i olika etapper (oftast har man ett tiotal deltävlingar) och räknas som en av världens tuffaste kappseglingar.

Tjörn Runt

En årligen återkommande distanskappsegling som arrangeras tredje helgen i augusti varje år. 1963 gick det första varvet och sedan dess har denna kappsegling vuxit sig till en av Sveriges största seglartävlingar. En stor och bred publik samlas varje år på klipporna runt Tjörn (strax norr om Göteborg) , för att se kustnära kappsegling på toppnivå på riktigt nära håll.

ÅF Offshore Race

Före detta Gotland Runt, som sedan ett antal år startar i centrala Stockholm, räknas också som en av de största och mest populära kappseglingarna i Sverige – sedan 1937 i regi av Kungliga Svenska Segelsällskapet och med hundratals deltagande segelbåtar och det kungliga slottet som bakgrund.