Sedan ett par år tillbaka befinner sig båtbranschen i Sverige i en gynnsammare period än på länge. Under 2018 var försäljningsnivån hög för såväl nya som begagnade båtar, och exporten av båtar ökade med omkring 10 % (volymmässigt), samtidigt som importen ökade med i princip lika mycket. Dock minskade tillverkningen av båtar något i Sverige.
De senaste trenderna
Nya trender kommer och går inom alla branscher, så även inom båtbranschen, där den senaste trenden är att småbåtarna blir allt fler och de riktigt stora båtarna blir färre. Dock blir de stora båtarna allt större.
Konsumenterna tänker allt mer praktiskt när det köper båt idag än vad de gjorde tidigare. Ett båtköp och båtägande blir i större grad mer genomtänkt och ändamålsenligt, samtidigt som efterfrågan på ny design och nya båtmodeller ökar stadigt. Båttillverkarna använder självklart design och innovation för att konkurrera om kunderna, och man byter sortiment i allt snabbare takt för att möta den ökade efterfrågan.
Trä eller vinyl
Många drömmer om att ha ett riktigt fint trägolv på båten. Golvet och båtens utformning är förmodligen också det som är viktigast för helhetsintrycket av en båt, åtminstone när det gäller design. Att lägga in ett klassiskt mahognygolv är fortfarande hett, men det är också en ganska komplicerad process, vilket gör att många väljer plywood eller durkplywood istället.
På senare år har även syntetiska material blivit allt vanligare, där det olika är former av teakimitation som rollas på ungefär som tapet. Många sätter också någon form av ram runt golvet för att få ett snyggt avslut. Även vinyl används relativt flitigt, trots att det är ett relativt dyrt material. Nackdelen med vinyl är att det blir halt vid vått väder.
Den tekniska utvecklingen
Teknikutvecklingen av nya motorer, bränsleeffektivitet, elektronik, design och framdrivning går väldigt fort, och faktum är att det nästan gå för fort, då det i samband med den snabba utvecklingen krävs ny kunskap och mer arbetskraft för att hålla takten uppe. Det är inte alltid det är lätt att få tag på.
Att det finns en stor efterfrågan på servicepersonal, underhållstekniker, montörer och designers inom båtbranschen är positivt för alla som vill arbeta inom dessa områden, men samtidigt finns det ett allt mer växande problem när det gäller återvinning av båtar.
Äldre modellen båtar, de som byggdes under 70-80-talet, är svåra att sälja och det saknas ett välfungerande system för återvinning i Sverige idag. Det finns ställen som tar emot begagnade båtar för skrotning och återvinning, men de är för få och får dessutom in alltför få båtar.
Återvinning och delägarskap
En lösning på återvinningsproblemet skulle kunna vara ett nationellt återvinningssystem, samt en minskning i konsumtionen av nya båtar. Något som också är på tapeten, åtminstone i diskussionsstadiet, är möjligheten att dela båt med andra.
Man skulle kunna tänka sig någon form av båtpool precis som man har bilpooler, men den diskussionen är som sagt i sin linda än så länge. Dock ökar intresset för att hyra båt hela tiden, så det kommer med all sannolikhet finnas fler möjligheter till båtägande och båtinnehav inom en snar framtid.