Köpa båt – tips

När man planerar att köpa båt är det mycket som man måste tänka på. För många människor är ett båtköp en stor investering som kan påverka ekonomin väldigt mycket. Man vill därför se till att båtköpet blir så lyckat som möjligt på första försöket. Det är inte bara båten i sig som är en kostnad, utan även driften. Hur mycket pengar man måste lägga på sin båt kan variera väldigt kraftigt beroende på vart i landet man bor och vilken modell det är man har köpt. Även nivå på service har stor betydelse för hur mycket du behöver lägga ut.

[IMAGE=fCUOsJbr1HMj.jpg]

Information och Inspiration är nyckelorden

[IMAGE=cdbUuMfOgyIC.jpg]

Om ni är flera i familjen kan det vara en god idé att försöka engagera så många som möjligt i båtköpet. På så sätt blir det inte bara roligare, utan ni har också möjlighet att spendera mer kvalitetstid tillsammans och sträva mot ett gemensamt mål. Vi rekommenderar att du funderar på nedanstående frågor innan du gör ditt val av båt!

[IMAGE=frbzX1c8Cvox.jpg]

  • Fundera över hur du planerar att använda båten. Vill du kunna ha den som en semesterbostad och åka väldigt långt eller räcker det med någon timme på sjön? Hur många ska kunna få plats i båten och ska det finnas sovplatser?
  • Sätt upp en budget för hur mycket båten får kosta. Är du företagare och behöver båten till arbetet kan du använda dig av capcito.com för företagslån eller för att sälja fakturor och få in mer kapital. Privatpersoner kanske använder sig av sparpengar alternativt ansöker om ett privatlån. När du vet hur mycket pengar du kan lägga på båten är det lättare att hitta modeller som passar.
  • När man har lagt pengar på en båt vill man naturligtvis kunna använda den så mycket som möjligt. Av denna anledning kan det vara bra att inte välja en båt som är för liten. I en liten båt kommer det att skvätta och gunga mycket mer. En stor eller större båt känns tryggare och står också pall mot vind och väder på ett helt annat sätt.
  • Fundera över om du vill köpa en ny eller begagnad båt. Fördelen med en ny är att du får skydd och garantier, men fördelen med en begagnad är att du kan få ner kostnaderna avsevärt mycket. Det kan också vara bra att välja en serietillverkad båt än en som är lite annorlunda. Andrahandvärdet är oftast mycket bättre.
  • Förbered dig noga. Idag krävs det inget sjökort för att få föra fram en normalstor båt, men kunskaper är fortfarande viktigt. Innan du beger dig ut på öppet vatten kan det därför vara bra att gå en kurs. Rekommenderat är att du satsar på en navigationskurs som hjälper dig att känna dig tryggare på vattnet.