Så tar du dig till båten med miljön som prio

Sommarsäsongens främsta transportmedel är självklart båten. Men du ska ju ta dig dit också! Som båtägare med ett aktivt friluftsliv i naturen tänker du säkert mycket på hur transporter påverkar miljön. Särskilt du som seglar sätter säkert stor stolthet i att vara ett med naturen, även om utombordaren dras igång ibland är ju ditt klimatavtryck till sjöss väldigt litet så länge du följer rådande regelverk om giftfria bottenfärger.

Att ta sig till båten miljövänligt kan däremot vara något av en utmaning. En del har lyxen av att bo i närheten av sin marina, men långt ifrån alla. Att åka kollektivt är ett bra alternativt, men ärligt talat så kan det vara en utmaning att släpa med sig packning och proviant på en överfull sommarbuss. Ett bra alternativ är att se över sin bil. Är det verkligen så farligt för miljön att åka egen bil? Nej, inte längre. Elbilar med mindre miljöpåverkan än traditionellt bensindrivna bilar har de senare åren gjort stora tekniska landvinningar. En snygg elbil har både bmw och andra märken som en självklar del av sitt produktsortiment.

Precis som på båtfronten är elbilen verkligen framtiden för bilbranschen. Gör du lite research märker du snabbt att elbilen har många fördelar, både för miljön och för dig som konsument.

Elbilen tar dig dit du ska – marinan

Till exempel är en elbil mycket billigare i drift än en bil som drivs med bensin eller diesel. Bränslekostnaden kan uppskattas till ca 1-2 kronor per mil. Dessutom är fordonsskatten för elbilar lägre, som ett led i det politiska miljöarbetet att främja miljövänliga alternativ. I och med att elbilen inte har lika många rörliga delar som en traditionell bil blir servicen till på köpet både enklare och billigare. Och prismässigt har elbilen framtiden för sig – inköpspris både för begagnade och nyproducerade elbilar väntas sjunka dramatiskt framöver, i takt med att allt fler väljer att köpa just en elbil.

Visserligen mindre viktigt än ekonomi och miljö, men användarupplevelsen är också något som starkt talar för elbilen. En elbil är betydligt tystare än vanliga bilar, vilket är skönt både för dig som kör och för de du delar stadsmiljö med. Och trycker du på gasen händer det grejer fort! I elbilen slipper du trassla med både växellåda och att varva upp motorn – snabb acceleration är det som gäller för en elbil, så håll i hatten.

Men laddningstationer, då? Är det inte besvärligt att behöva hitta en sådan på vägen? Även här lovar framtiden gott. I storstäderna är det redan nu inget problem att hitta en plats att ladda bilen på när du behöver, men även runtom i landet ploppar nya laddningsstationer upp som svampar i skogen. Särskilt McDonalds har varit en stor aktör i den här utvecklingen, som nu har laddstolpar vid sina restauranger i princip hela Sverige.

Vill du ta dig till marinan med stil och miljöklass i sommar är elbil verkligen ett alternativ att överväga!